Medborgarskap, åldersgränser och allemansrätten

28.09.2018

Medborgarskap

Man kan få finländskt medborgarskap vid födseln, genom anmälan eller genom att ansöka om det. Migrationsverket besluter om medborgarskap.

Medborgarskapet ger rättigheter och skyldigheter. En finländsk medborgare bör t.ex. försvara landet och efterfölja Finlands lag både inrikes och utomlands. Till rättigheterna hör bland annat yttrandefriheten, rösträtten och rätten att bo på den ort man själv väljer.

I Finland övervakar barnombudsmannen barnens och ungdomarnas rättigheter och intressen. Ombudsmannens uppgift är att se till att barnens och ungdomarnas välfärd och rättigheter förverkligas och agera som förmedlare mellan barnen och beslutsfattarna. Finland har förbundit sig att följa FN:s principer för barns rättigheter, som omfattar t.ex. rätten till barndom ända till 18-års ålder utan rädsla för våld och berövande samt rätten att gå i skola och få hälsovård.

Åldern ger också rätten att rösta. Det är ett bra sätt att påverka saker men det finns också andra sätt. Den enskilda medborgaren har till och med möjligt att genom ett medborgarinitiativ få riksdagen att behandla ett lagförslag, bara medborgaren lyckas samla tillräckligt många människor bakom initiativet.

En finländare är inte bara medborgare i Finland utan även i Europeiska Unionen. Passet med röd pärm är ett tecken på det.

En del tjänster kräver finländskt medborgarskap. Sådana är till exempel polis- och domartjänster. En finländsk medborgare har rösträtt i statliga val efter att han fyllt 18 år Samma åldersgräns gäller även männens värnplikt. I Finland gäller allmän försvarsplikt. Detta innebär att varje finländsk medborgare är skyldig att delta i landets försvar.

Individens grundläggande rättigheter stadgas i grundlagen. I Finland är lagen samma för alla, det råder yttrande- och religionsfrihet och man får själv välja sin bostadsort.

Medborgarskapslagen

Andra länkar om medborgarskapet:
www.lastensivut.fi (på finska)
www.otakantaa.fi/sv-FI
www.suomi.fi/suomifi/svenska/index.html

 

 

Åldersgränser

De unga växer upp till myndiga medborgare och får fler rättigheter med åldern. Åldersgränserna är främst till för att skydda de unga och de berör flera områden i livet allt från att köpa tobaksprodukter till att titta på filmer, från dataspel till sex och från att köra moped till att åka på kryssning. Åldersgränserna är även till för att till exempel begränsa användningen av en produkt eller tjänst antingen med hjälp av lagen eller med rekommendationer.

För- och efternamnet på ett barn som är 12 år kan inte ändras utan barnets tillstånd och barnet har självständig talan i sina egna myndighetsärenden.

Från det år då den unga fyller 14 år har han eller hon rätt att utföra lätt arbete som inte är skadligt för hälsan, utvecklingen eller skolgången. Arbete som utförs under lovet får ta högst hälften av lovet.

En 15-åring kan dömas för brott på en lindrigare skala. Ifall läroplikten är utförd kan en 15-åring ta emot heltidsarbete, ingå arbetsavtal och själv förvalta pengar som tjänats och göra ett testamente. I denna ålder är det tillåtet att köra motorbåt och ta moped- eller traktorkörkort. Om föräldrarna ger sitt tillstånd kan en 15-åring gå med i eller skriva ut sig ur ett religiöst samfund, och byta namn. Skriftskolan kan inledas i denna ålder och det är även möjligt att bli fadder.

Skyddsåldern för sexuellt umgänge är 16 år i Finland. Detta betyder att två personer som fyllt 16 år får ha sex tillsammans. En person som fyllt 16 år får inte ha sex med någon som är under 16 år. En 16-åring får ta körkort för lätt motorcykel och rösta i församlingsvalet.

Barnbidraget som FPA betalar ut upphör då ungdomen fyller 17 år och rätten till studiestöd inleds. Värnplikten börjar i början av det år då mannen fyller 18. Det är frivilligt för kvinnor att göra värnplikt. Bilskolan kan inledas sex månader innan den 18:e födelsedagen.

En 18-åring är myndig i Finland. Då ansvarar målsman inte längre för ungdomens göromål. En 18-åring får rösta och ställa upp som kandidat i statliga val och kan börja BSP-spara vilket innebär att bostadsköparen kommer överens med banken om att spara 10 % av bostadens kostnad och då målet uppnåtts ger banken ett lån med förmånliga villkor. En 18-åring kan gifta sig eller registrera sitt parförhållande och spela hasardspel för pengar.

Körkortets förarexamen får utföras efter att man fyllt 18 år och man får gå med i eller skriva ut sig från en religion. I denna ålder är det även möjligt att skaffa milda alkoholdrycker och tobak, få ett pass utan vårdnadshavarens tillstånd och vara ordförande i en förening. Straffen för brott döms enligt full skala. Om man är född till följd av donation av könsceller har man som myndig rätt att få veta donerarens identitet. Om restaurangen inte kräver en högre ålder beviljas inträde som 18-åring. Åldersgränsen för att köpa ett luftvapen är 18.

 

 

Allemansrätten

Den finländska allemansrätten är till sin omfattning unik i hela världen och den gäller alla som vistas i Finland. Med allemansrätten avses möjligheten att kostnadsfritt använda naturen oavsett vem som äger området. Man får röra sig till fots, med skidor, rida eller cykla i naturen förutom i trädgårdar. Man bör även undvika åkrar, ängar och planteringar för att inte skada dem. På vintern får man gå över en åker och det är tillåtet att pimpla. Man får plocka bär, svamp och blommor fritt i naturen. Man får inte störa eller skada någon eller någonting i naturen. T.ex. så får man inte skada eller fälla ett växande träd och inte plocka mossa från någon annans mark. Det är heller inte tillåtet att utan tillstånd köra motorfordon på någon annans mark. Jakt och fiske kräver dessutom skilda tillstånd.

Tips och uppdaterad information om utelivet: www.utinaturen.fi/Sidor/Default.aspx

Allemansrätten: http://www.ymparisto.fi/sv-FI/Natur/Allemansratten(17001)

Text: Ungdomsliv.fi


Källor: Ungdomsliv.fi

Tillbaka